İnsanoğlu için saçın sağlıklı olması çok önemlidir. Saç şekillerinin sosyal ve kültürel bir değeri vardır. Saç dökülmesi problemiyle karşılaşan kişi, kendisini ruhsal ve fiziksel yönlerden zayıf görmeye başlar. Kişinin girmiş olduğu bu olumsuz dönem ise psikolojik sorunları da beraberinde getirir. Yani ilk olarak hastada kendisine duyduğu özgüvenin azalma sorunu görülmektedir. Ya da daha genel tabir ile hasta psikolojik sorunlar yaşamaktadır. Bu özgüvensizlik kişinin iş ve sosyal hayatına yansır. Saçları dökülen kişilerin yoğun stres içerisine girdiği ve toplumdan uzaklaştığı görülmektedir.
Saçları seyrelen ya da tamamen kelleşen kişilerin bu saç eksikliğini, kendi iç dünyalarında bir sorun haline getirdiği gözlenmiştir. Bu tip sorunları insanların, saç dökülmesini bir kayıp olarak görmeye ve bunu kabullenmekte zorlandıkları bilinmektedir. Saç eksilmesi bir sağlık sorunu haline gelmektedir. Saç dökülmesi problemi kişilerin özel hayatlarına da yansımakta ve karşısındaki kişinin kendisinin beğenilmeyeceğinden korkmaktadır. Hastalar, toplu ya da tek çekilen fotoğraf karelerinde bile yer almama içgüdüsünü yaşayabilirler. Ayrıca kellik derecesine gelmiş saç kaybının en kötü yanı insanların bu durumu alaycı esprilere çevirmeleri ve kişinin nasıl hissedeceğini düşünmemeleridir.
Saç dökülmesi erkeklerde daha erken yaşlarda görülmeye başlayabilir. Ergenlik döneminde dahi saç dökülmesi problemi yaşayan erkeklerin oranı oldukça fazladır. Özellikle erkeklerdeki saç dökülmesi şakak ve üst tepe kısımlarda meydana gelmektedir. Ayrıca kadınlardaki saç dökülmesi problemi ise daha ileri yaşlarda görülmektedir. Erkeklerdeki dökülme şekline kıyasla kadınlarda arka kısımlardaki saçların seyrelmesi tarzında görülmektedir.
Saç dökülmesi neden meydana gelmektedir?
- Anrogenetik AlopesiAndrogenetik Alopesi saç dökülmesi erkeklerde ya da kadınlarda en çok görülen dökülme tipidir. Erkek tipi saç dökülmesi olarak da adlandırılır. Erkek tipi saç dökülmesi olarak sınıflandırılsa bile kadınları da etkilemektedir. Androgenetik Alopesi kalıtımsal olup, anne ya da babanın genlerinden kişiye gelebilmektedir. Erkeklerde alın ve üst tepedeki saç tellerinin incelmesi ve saçların dökülmesi olarak görülür. Androgenetik Alopesi dökülmeler erkeklerde kelliğe de sebep olmaktadır. Kadınlarda ise Androgenetik Alopesi saç dökülmesi, saçların seyrelmesi olarak görülmektedir.
- Telegon EffluvimTelogen Effluvim saç dökülmesi erkeklerde, kadınlara kıyasla daha az görülmektedir. Bu saç dökülmesinde saçların dökülme süresi aylar içerisinde gerçekleşir. Saçların önce inceldiği bir evre geçirirler ve daha sonra incelen saçların döküldüğü görülmektedir. Yani kişinin geçirdiği ateşli hastalıklar, psikolojik yoğun stres, cerrahi travmalar, kan kayıpları, kontrolsüz yapılan diyetler ve doğum Telegon Effluvim saç dökülmesine neden olan sebeplerdendir.
- Alopesi AreataAlopesi Areata saç kıran olarak da adlandırılmaktadır. Daha çok genç ve orta yaşlı kişilerde görülmektedir. Ya da deri hastalıkları, tiroid hastalıkları, hormonel hastalıklar Alopesi Areata saç dökülme tipinin olasılığını arttıran rahatsızlıklardandır.
- Anajen EffluviumAnajen Effluvium kimyasal maddelere e radyasyona maruz kalan kişilerde görülen saç eksilmesidir. Bu durum kanser hastalarının görmüş olduğu kemoterapilerden sonra meydana gelmesi en sık yaşanan sebeplerindendir.
Mantar Hastalıkları
Saç derisinde ufak yamalar halinde kabuklanmaya başlayan ve yayılarak saç tellerinin kırılmasına sebep olan hastalıklardır.
- TrikotilomaniTrikotilomani, kişilerin saçlarıyla oynaması ve saç tellerini kopararak bunu alışkanlık haline getirdiği hastalıktır.
- Düzensiz BeslenmeKişinin düzensiz bir şekilde beslenmesi, vücutta vitamin ve demir eksikliğine yol açar. Saç köklerinin yeteri kadar beslenmemesine ve bu nedenle saç dökülmesine sebep olur.
- Kullanılan İlaçlarKişilerin kullandığı veya kullanmakta olduğu bazı ilaçların yan etkilerinden biri de saç dökülmesi olmaktadır. Örneğin; kanser tedavisinde kullanılan ağır ilaçlar…
- Psikolojik NedenlerKişinin üzüntü, stres ve travma gibi yaşadığı psikolojik etkenlerde saç dökülmesine sebep olmaktadır.
- AntidepresanlarKullanılan antidepresanlar kişide bulunan kanın sulanmasına neden olmakta ve saç köklerinin beslenmesini azaltmaktadır.
- Saç Bakım Ürünleri ve Saç DökülmesiKişinin, saç yapısına uygun olmayan saç kremleri ve şampuanları kullanması saçları güçsüzleştirir. Bu da olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Yani saça sürekli uygulanan jöle, wax ve saç spreyleri de saçları zayıflatarak saç dökülmesine sebep olmaktadır.
Saç dökülmesi ve tedavi yöntemleri
Saç dökülmesi çözümü PRP saç tedavisi
PRP( Platelet Rich Plazma) saç tedavisi uygulanacak kişinin kendi vücudundan 10-15 ml kan alınarak, ölen saç köklerine enjekte edilmesi işlemidir. Kişinin kendi kanıyla uygulandığından dolayı kişiye herhangi bir yan etkisi olmaz. Alerji gibi reaksiyonların ortaya çıkması durumunu ortadan kaldırır. Son olarak, PRP tedavisindeki temel amaç, kişideki saç kaybını durdurarak, sağlıklı saç döngüsünü geri kazandırmaktır.
PRP Tedavisi saç dökülmesi için nasıl uygulanmaktadır?
PRP tedavisi uygulanacak kişiden alınan kan, özel mikrofiltrasyon yönteminden geçirilip kırmızı hücrelere ayrıştırılır. Ayrıştırılan hücrelerden, zengin bir plazma materyali elde edilmektedir. Daha sonra elde edilen plazma materyali kişinin saç derisine enjekte edilmektedir. Yani, PRP uygulamasında enjekte edilen kan, doku gelişimini başlatarak, zayıf olan saç dokusunu onarmakta ve tekrar saçı besleyerek uzamasını sağlamaktadır.
PRP Tedavisi kimlere yapılmaktadır?
PRP tedavisini hem erkekler hem de kadınlar yapılmaktadır. Yani, genetik ya da diğer nedenlerden saç eksilmesi problemi yaşadıkları için herkese PRP tedavisi uygulanmaktadır.
PRP Tedavisinin avantajları nelerdir?
Kişiye uygulanması güvenli ve pratik bir tedavi yöntemidir. PRP tedavisinin uygulanmasından itibaren görülen neticeleri uzun vadelidir. Saç köklerinin onarmasının yanında saç dokusunu da iyileştirmektedir.
Mezoterapi saç dökülmesi için farklı bir çözüm mü?
Saç Mezoterapisi ne demektir?
Saç Mezoterapisi saç dökülmesini engellemek, saç köklerinin kalitesini arttırmak ve saç derisinin altında kalan saç köklerini tekrar canlandırarak saçların büyümesini sağlamak için saç derisine uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Ssç Mezaterapisi nasıl uygulanır?
Saç Mezoterapisinde önce kişideki saç dökülmesinin nedeni olarak görülmektedir. Bu sırada saç dökülmesini engellemek için önerilen ilaçlar da kulanılmaktadır. Ayrıca, özel bir teknik yardım ile küçük dozlarla saç derisine seçilen ilaçlar enjekte edilmektedir. Saç Mezoterapisi yöntemini diğer ilaç tedavilerinden ayıran fark ilaç karışımlarının direkt olarak saç derisine uygulanmasıdır. Bu yöntem çok kısa bir zaman içinde etkili sonuçlara ulaşılmaktadır.
Saç Mezaterapisi kimlere yapılmaktadır?
Saç Mezoterapisi de PRP tedavisinde de olduğu gibi saçlarda dökülme problemi yaşayan herkese uygulanmaktadır. Saç Mezoterapisinde alınan sonuçlar kişiden kişiye değişim göstermektedir.