Saç ekimi nasıl olur? Saç dökülmesi günümüzde özellikle erkeklerde sık görülen sorunlardan biridir. Kelliğe neden olan saç dökülmesi estetik açıdan da bir sorun olarak görülmektedir. Saç dökülmesi ve özellikle kellik durumunda günümüzde en sık kullanılan yöntemler arasında saç ekimi de bulunmaktadır. Saç ekimi için ilk olarak dermatolojik cerrah tarafından muayene yapılır. Tedavi sırasında saçlı olan alanlardan alınan köklü saçlar kel alanlara ekilmektedir. Bu işlem için genellikle lokal anestezi kullanılmaktadır.
- Kellik büyük ölçüde genetik faktörler nedeni ile oluşur. Genetik faktörlerin yanı sıra yanlış beslenme şekilleri, stres, hastalıklar ve kullanılan ilaçlar da kelliğe neden olabilmektedir.
Kimlere saç ekimi yapılmaktadır?

- Kellik yaşayan erkekler
- Saçlarda aşırı dökülme olan kadınlar
- Kafa derisi yanığı ya da yaralanması sonucu saç kaybı yaşamak
Kimlere saç ekimi yapılmamaktadır?
- Saç derisinin her alanında kellik yaşanması ya da geniş parça parça saç dökülmesi durumu
- Saç alınacak kısımlarda ise yeterli saç kökünün olmaması
- Yaralanma ya da ameliyat sonrası saç derisinde kalıcı izlerin olması
- Kemoterapi gibi ilaç nedeni ile saç dökülmesi yaşanması
Saç ekim süreci
Saç ekimi öncesi kafa derisi iyice temizlenmelidir. Ayrıca ekilecek alanlar kalemle işaretlenmektedir. Ardından da saç kökü alınmalıdır. Son olarak ekim yapılacak olan alana lokal anestezi yapılmaktadır. Bu işlem küçük bir iğne kullanılarak yapılmaktadır. Saç olan kısımlardan alınan saç kökleri bu delikler içerisine yerleşmelidir. Daha sonra bu delikler dikiş yardımı ile kapatılmaktadır. Tedavide tek seansta yüzlerce kıl kökü yerleştirilmektedir.
Saç dökülmesi günümüzde özellikle erkekler olmak üzere en sık görülen sorunlardan biridir. Kelliğe neden olan saç dökülmesi estetik açıdan da bir sorun olarak görülmektedir. Saç dökülmesi ve özellikle kellik gibi durumda günümüzde en sık kullanılan yöntem arasında FUE tekniği ile saç ekim yöntemi bulunur. Saç ekimi için ilk dermatolojik cerrah tarafından muayene yapılmaktadır. Tedavi sırasında saçlı olan alanlarda alınan köklü saçlar kel alanlara ekilmektedir. Bu işlem için genellikle lokal anestezi kullanılmaktadır.
- Uygulama sonrasında uygulama yapılan yere göre kafanın bir bölümü bandajlanmaktadır. Bu olası ödemi engellemek için mutlaka yapılmaktadır.
- Saç ektirme işlemi bir seans genellikle dört saat ya da daha uzun sürer.
Ekim operasyonu sonrası ne yapmalı?
Saç ekimi sonrasında kafa derisinde ağrı olmaktadır. Bu nedenle doktorunuza danışılarak şu ilaçların kullanılması gerekir:
- Ağrı kesici ilaçlar
- Enfeksiyon riskini azaltmak için antibiyotik ilaçlar
- Olası şişlik ve ödemi engellemek adına inflamatuar ilaçlar
Saç ekiminden sonra hastalar birkaç gün içinde işine dönmektedir. Ayrıca nakledilen saçlar işlemden sonra iki üç hafta içerisinde düşmektedir. Bu dökülmeler yeni saçların çıkmasını sağlamaktadır. Çoğu uygulamadan sonra yaklaşık dokuz ay içerisinde ekilen saçların yüzde 60’ının büyüdüğü ve uzadığı görülmektedir.
Saç Ekiminin Yan Etkileri
Saç nakli uygulamaları genellikle hafif birkaç hafta içinde geçen yan etkilere neden olur. Bu yan etkiler şunlardır:
- Kanama
- Enfeksiyon
- Kafa derisi şişmesi
- Göz çevresinde morarma
- Saç köklerinde kabuklanma
- Uygulama yapılan alanda hissizleşme ya da duyu eksikliği
- Kaşıntı
- Saç köklerinin iltihaplanması ya da enfeksiyon (folikülit)